Smartphone-ul – un gadget auto indispensabil ?

Până acum ceva timp aveam in mașină, gadgeturi cu funcții unice care făceau experiența șofatului mai plăcută, mai sigura sau mai simpla. Navigatorul GPS ne ajuta in alegerea traseului corect și in găsirea destinațiilor dorite, camera DVR ne ajuta sa înregistram un eveniment nedorit in trafic, iar radioCD-ul ne asigura distracția la drum.

De când a apărut smartphone-ul, lucrurile s-au schimbat, acest dispozitiv înlocuind multe dintre gadgeturile de care am vorbit, ba chiar a venit și cu beneficii noi.

Navigator Auto cu ajutorul smartphone-ului

Un telefon cu Android, iPhone sau Windows Phone, poate juca cu succes rolul unui navigator auto sau a unei camere DVR. Desigur nu orice smartphone poate face orice, așa că este important ca la achiziția lui să ținem cont dacă îl vom folosi și ca partener de călătorii.

screen-shot-sygic-pentru-android-hud

Ca navigator GPS, smartphone-ul și chiar tabletele înlocuiesc tot mai des sistemele de navigație clasice.

Receptoarele GPS montate pe telefoane sunt din ce în ce mai bune, iar softurile ce asigură rutarea evoluează pe zi ce trece devenind tot mai bune.

Sunt aplicatii android populare mai ales pe partea de navigație cum ar fi Sygic, iGO sau HERE Maps de care am mai vorbit. Ele pot înlocui cu succes nevoia unui navigator dedicat, ba chiar uneori sunt mai simplu de utilizat. Dacă telefonul se conectează la Internet , aceste aplicații funcționează și mai bine, primind date despre blocajele din trafic și calculând un traseu mai bine optimizat. Altele, ca și Waze, ne avertizează din timp cu privire la echipajele de poliție sau lucrări de reparație ce ne pot afecta călătoria.

Daca vorbim despre DVR, și aici avem o mulțime de aplicații care pot înregistra evenimentele din trafic, ba chiar pot funcționa ca sisteme de siguranță alertându-ne sonor când ieșim de pe banda de circulație sau ne apropiem prea mult de autoturismul din fața noastră. O astfel de aplicație este iOnRoad.

iON Road - aplicatie DVR pentrusmartphone

Aplicație Android pentru diagnoză auto

Smartphone-ul este un gadget auto util și in alte situații. Tot cu ajutorul unor softuri speciale și aplicații de tipul iODB 2, se pot citi parametrii și erorile motorului.

Pentru asta era nevoie de un laptop conectat la computer, daca țineți minte. Acum avem nevoie de smartphone și gadgetul ce se conectează la mufa de citire a datelor mașinii, având astfel o mulțime de informații despre motor, în timp real pe ecranul telefonului sau al tabletei.

Mai nou, avem și aplicații care ne permit administrarea și gestionarea cheltuielilor cu mașina, sau plata taxelor și amenzilor.

Aplicație pentru plata amenzilor

Una dintre cele mai folosite la noi, este o aplicație pentru șoferi cu ajutorul căreia putem plăti taxe auto, găsi service-uri sau sa găsim un loc de parcare. Aplicația Auto.ro, căci despre ea vorbim este de real ajutor pentru șoferi.

Poți plăti amenzile,RCA sau rovigneta. Poți găsi un service, parcare sau vulcanizare. Si toate acestea cu o aplicație gratuita pentru telefoanele cu Android.

La final putem concluziona ca smartphone-ului i se pot găsi tot felul de utilizări in mașină : redare muzică, navigație, internet, citire parametri motor, înregistrare evenimente trafic, alerte sonore de siguranță și multe altele.

Nu spunem că nu există încă camere DVR sau navigatoare GPS care poate își fac treaba mult mai bine , sau că smartphone-urile au încă neajunsuri când le folosim în autoturism. Pot fi însă alternativa perfectă și de buget la orice dispozitiv menționat mai sus.

Share daca iti place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.