Cel mai bun GPS – Ghid complet si top navigatoare

Cel mai bun GPS auto

Este foarte important sa stim ce cumparam pentru ca atunci cand plecam la drum sa nu constatam anumite minusuri care sa ne puna probleme pe parcursul calatoriei. Alegerea unui navigator GPS trebuie facuta in functie de mai multi factori :

Avem nevoie de el ocazional sau in fiecare zi?

Daca folosim un navigator GPS ocazional , atunci probabil un model simplu este o alegere buna.

Fara prea multe optiuni , doar sa ne duca din punctul A in punctul B si daca este posibil sa putem adauga puncte intermediare pentru o calatorie mai personalizata ( ex iGO Primo  , Mireo Don’t Panic ) .

Daca avem nevoie de un navigator in fiecare zi atunci trebuie sa alegem un model robust si fiabil care sa nu ne dezamageasca cand avem nevoie mai mult de el.

Ecranul sa fie de calitate , touch-screenul sa raspunda prompt si pe cat posibil sa fie un brand care si-a dovedit calitatile dea lungul timpului ( Garmin , Mio , Becker ) .

 Il folosim in interes de servici ( soferi profesionisti  , agenti ,taximetristi ) sau il vom folosi doar in concedii si unele deplasari?

Daca il folosim doar in concedii atunci un model de navigator cu hartile complete si ce permite creearea unor rute alternative sau personalizate este in cele mai multe cazuri de ajuns.

Daca il folosim in interes de servici atunci in mod sigur am avea nevoie de un sistem de navigatie care sa aiba urmatoarele optiuni:

 1. Sa fie echipat cu un ecran luminos si un touchscreen calitativ. Unele sisteme de navigatie ieftine au un ecran cu luminozitate scazuta care creaza probleme in observarea traseului si a optiunilor in zilele insorite. Garmin sau Tomtom au printre cele mai luminoase ecrane. Dintre producatorii no-name, PNI are un ecran foarte ok.
 2. Sa aiba o constructie robusta, rezistent la socuri si sa nu se supraincalzeasca.
 3. Trebuie sa vina cu actualizari gratuite ale hartilor pe viata ( ex Garmin ) , ceea ce ne va scuti de costuri suplimentare si probleme aparute in calatoriile noastre zilnice. La ora actuala, majoritatea sistemelor de navigatie vin cu actualizari gratuite ale hartilor, insa – producatori ca Evolio folosesc surse de harti gratuite care nu ofera aceeasi acoperire ca hartile oferite de exemplu de Garmin sau TomTom.
 4. Daca este posibil, sa vina cu optiuni suplimentare pe rutare cum ar fi modul de rutare camion ( daca conducem asa ceva) sau optiunea de rutare in mod taxi. Asta inseamna ca softul trebuie sa permita cautarea dupa cod postal, sa poata fi adaugate puncte intermediare si restrictii pe traseu in functie de autovehicul.
 5. Sa aiba optiuni ca Bluetooth ( daca vrem sa il folosim ca hands-free ) sau player audio-video ( pentru momentele de stationare cand dorim sa urmarim un film,etc ).
 6. TMC-ul este iarasi binevenit ( chiar daca ridica pretul aparatului) pentru ca ne informeaza in timp real despre problemele aparute pe sosele ca : accidente , lucrari , ambuteiaje. Totodata navigatorul echipat cu TMC ( de fapt o antena radio ce primeste informatii live ) ne va ajuta sa cautam trasee alternative pentru a ajunge la destinatie in cazul aparitiei unor evenimente de tipul celor prezentate anterior.

Circulati doar in Romania sau calatorim in toata Europa?

Aici alegerea este mai simpla. Avem navigatoare gps ce vin doar cu harta Romaniei sau cu harta completa a Europei.

Diferenta de pret este mare intre ele asa ca aveti grija ce alegeti , daca mergeti pe varianta cu harta Romaniei sa fiti siguri de asta ,altfel costurile adaugarii unor harti suplimentare pot fi foarte mari.

Si aici cautati daca este posibil navigatoare ce ofera promotional actualizarea gratuita a hartilor pe viata ( viata aparatului desigur).

RECOMANDARI CELE MAI BUNE SISTEME DE NAVIGATIE GPS

Cel mai bun gps pentru camion cu soft iGO Primo

Navigator PNI de 7 inch pentru camion

 • ecran de 7 inch perfect pentru camion
 • ruleaza orice versiune de iGO Primo Truck

navigator pni pentru camion Cumpara de pe eMagVezi oferta

 

Navigator Garmin DriveSmart 61LM pentru autoturism cu harti gratuite pe viata

 • harti gratuite pe viata
 • ecran capacitiv la fel ca la smartphone, usor de controlat cu gesturi
 • alerte din trafic in timp real
 • conectivitate bluetooth
 • control vocal

navigator auto garmin Cumpara de pe eMagVezi oferta

 

Caracteristici si optiuni ale navigatoarelor GPS

Harti gratuite pe viata -permit actualizarea fara costuri suplimentare a hartilor sistemului de navigatie pe durata folosirii. Actualizarea hartilor se realizeaza prin conectarea gps-ului la un calculator si folosirea softului producatorului pentru descarcarea si instalarea ultimelor harti disponibile.

TMC – serviciu platit sau gratuit , compus din soft si o antena integrata ce primeste informatii live prin radio despre starea drumurilor, accidente sau ambuteiaje. Softul de navigatie primeste aceste informatii si calculeaza un traseu optim, evitand zonele cu probleme daca este posibil.

Bluetooth – pentru folosirea navigatorului ca si sistem hands-free. Transferam agenda de pe telefon in GPS, si putem apela si purta convorbiri din meniul navigatorului folosindu-ne de difuzoarele acestuia .

FM transmiter – permite ascultarea de melodii ,sau a indicatiilor navigatorului direct in boxele autoturismului prin folosirea undelor radio si conectarea la radio-cd-ul masinii.

Player audio-video – permite rularea pe navigatorul GPS a fisierelor video si melodiilor transformandu-l intr-un aparat multimedia .

Adaugarea de puncte intermediare / personalizare trasee –  unele navigatoare GPS permit doar crearea unui traseu din punctul A la punctul B , traseu ce nu poate fi modificat decat ca tip de ruta ( rapid sau scurt ) .

Alte modele permit introducerea unor puncte intermediare ce ne ajuta sa personalizam traseele dupa cum vrei noi . De exempu putem introduce punctul intermediar C si astfel avem ruta A-C-B sau A-B-C .

Rutarea in mod camion – sunt sisteme de navigatie cu un soft special care restrictioneaza accesul camioanelor in zonele interzise si genereaza rute in concordanta cu dimensiunile si incarcatura acelui camion. Este important sa avem ultimile actualizari pentru a evita problemele.

Pe piata se gasesc la vanzare si sisteme de navigatie care nu au harti . Asta inseamna ca putem achizitiona astfel de navigatoare si apoi sa adaugam noi un soft de navigatie si harti  . Trebuie sa avem mare grija la cumpararea unor astfel de aparate ca ele sa indeplineasca specificatiile necesare rularii anumitor softuri .

Pentru cei care vor sa ruleze softul iGO Primo si hartile Europei  pe un navigator cumparat acesta ar trebui sa aiba :

– un procesor de 800 Mhz

– memorie RAM minim de 128Mb

– spatiu memorie interna de 4 GB si sa poata fi atasat un card de memorie.

– rezolutie ecran de 480 x 272  ( cele de 800 x480  ruleaza mai greoi acest soft daca nu avem un procesor puternic si mai mult RAM )

Acestea sunt sfaturile de baza in alegerea unui sistem de navigatie.

Desigur mai sunt multe de spus , dar acum stiti cum sa va cumparati un sistem de navigatie care sa se potriveasca cerintelor voastre.

Daca credeti ca nu vreti sa mai investiti intr-un sistem de navigatie si detineti un smartphone sau tableta cu GPS atunci puteti sa instalati un soft de navigatie pe acestea .

Share daca iti place