
Cel mai bun GPS auto
Este foarte important sa stim ce cumparam pentru ca atunci cand plecam la drum sa nu constatam anumite minusuri care sa ne puna probleme pe parcursul calatoriei.
Alegerea unui navigator GPS trebuie facuta in functie de mai multi factori :
Avem nevoie de el ocazional sau in fiecare zi?
Daca folosim un navigator GPS ocazional , atunci probabil un model simplu este o alegere buna.
Fara prea multe optiuni , doar sa ne duca din punctul A in punctul B si daca este posibil sa putem adauga puncte intermediare pentru o calatorie mai personalizata ( ex iGO Primo , Mireo Don’t Panic ) .
Daca avem nevoie de un navigator in fiecare zi atunci trebuie sa alegem un model robust si fiabil care sa nu ne dezamageasca cand avem nevoie mai mult de el.
Ecranul sa fie de calitate , touch-screenul sa raspunda prompt si pe cat posibil sa fie un brand care si-a dovedit calitatile dea lungul timpului ( Garmin , Mio , Becker ) .
Il folosim in interes de servici ( soferi profesionisti , agenti, taximetriști ) sau il vom folosi doar in concedii si unele deplasari?
Daca il folosim doar in concedii atunci un model de navigator cu hartile complete si ce permite creearea unor rute alternative sau personalizate este in cele mai multe cazuri de ajuns.
Daca il folosim in interes de servici atunci in mod sigur am avea nevoie de un sistem de navigatie care sa aiba urmatoarele optiuni:
Sa fie echipat cu un ecran luminos si un touchscreen calitativ. Unele sisteme de navigatie ieftine au un ecran cu luminozitate scazuta care creaza probleme in observarea traseului si a optiunilor in zilele insorite.
Garmin sau Tomtom au printre cele mai luminoase ecrane. Dintre producatorii no-name, PNI are un ecran foarte ok.
Sa aiba o constructie robusta, rezistent la socuri si sa nu se supraincalzeasca.
Trebuie sa vina cu actualizari gratuite ale hartilor pe viata (ex Garmin) , ceea ce ne va scuti de costuri suplimentare si probleme aparute in calatoriile noastre zilnice.
La ora actuala, majoritatea sistemelor de navigatie vin cu actualizari gratuite ale hartilor, însă producători ca Smailo de exemplu, folosesc surse de hărți gratuite care nu oferă aceeași acoperire ca hărțile oferite de exemplu de Garmin sau TomTom.
Dacă este posibil, sa vina cu optiuni suplimentare pe rutare cum ar fi modul de rutare camion ( daca conducem asa ceva) sau optiunea de rutare in mod taxi.
Asta înseamnă ca softul trebuie sa permita cautarea dupa cod postal, sa poata fi adaugate puncte intermediare si restrictii pe traseu in functie de autovehicul.
Să aibă opțiuni ca Bluetooth (daca vrem sa il folosim ca hands-free ) sau player audio-video (pentru momentele de stationare cand dorim sa urmarim un film).
TMC-ul este iarăși binevenit (chiar dacă ridica prețul aparatului) pentru că ne informează în timp real despre problemele aparute pe sosele ca : accidente , lucrari , ambuteiaje.
Totodată navigatorul echipat cu TMC (de fapt o antena radio ce primeste informatii live ) ne va ajuta să căutam trasee alternative pentru a ajunge la destinație în cazul apariției unor evenimente de tipul celor prezentate anterior.
Conectivitatea WIFI este o opțiune nouă la navigatoarele GPS performante. Aceasta le permite să se actualizeze automat atunci când sunt conectate la o rețea de internet fără fir, acasă sau oriunde ne-am afla.
Conectivitatea Bluetooth este și ea o opțiune importantă dacă vrem un sistem de navigație premium.
De exemplu, anumite modele de Garmin se pot conecta la telefon și pot apoi furniza date în timp real despre trafic la fel cum o face TMC prin radio.
Avantajul este că, cu ajutorul telefonului, sistemul de navigație scanează o bază de date imensă de pe internet și poate oferi informații importante din trafic.
Circulati doar in Romania sau calatorim in toata Europa?
Aici alegerea este mai simpla. Avem navigatoare gps ce vin doar cu harta Romaniei sau cu harta completa a Europei.
Diferenta de pret este mare intre ele asa ca aveti grija ce alegeti , daca mergeti pe varianta cu harta Romaniei sa fiti siguri de asta ,altfel costurile adaugarii unor harti suplimentare pot fi foarte mari.
Căutați daca este posibil navigatoare ce ofera promotional actualizarea gratuita a hartilor pe viata ( viata aparatului desigur).
RECOMANDĂRI SISTEME DE NAVIGAȚIE GPS
Navigator PNI de 7 inch pentru camion ce suportă iGO Primo sau Nextgen
- ecran de 7 inch perfect pentru camion
- ruleaza orice versiune de iGO Primo Truck
Navigator Garmin DriveSmart 65 Full EU MT-S pentru autoturism cu harti gratuite pe viata
- harti gratuite pe viata ce se actualizează automat.
- ecran capacitiv la fel ca la smartphone, ușor de controlat cu gesturi
- alerte din trafic in timp real
- ecran mare de 6.95 inch
- conectivitate bluetooth
- navigare controlată vocal
Un GPS premium, complet ca opțiuni, cu un ecran de calitate și hărți ce se actualizează automat atunci când este conectat la WiFi.
Caracteristici si optiuni ale navigatoarelor GPS
Harti gratuite pe viata
Permit actualizarea fara costuri suplimentare a hartilor sistemului de navigatie pe durata folosirii.
Actualizarea hartilor se realizeaza prin conectarea gps-ului la un calculator si folosirea softului producatorului pentru descarcarea si instalarea ultimelor harti disponibile.
TMC
Serviciu platit sau gratuit , compus din soft si o antena integrata ce primeste informatii live prin radio despre starea drumurilor, accidente sau ambuteiaje.
Softul de navigatie primeste aceste informatii si calculeaza un traseu optim, evitand zonele cu probleme daca este posibil.
Bluetooth
Pentru folosirea navigatorului ca si sistem hands-free. Transferam agenda de pe telefon in GPS, si putem apela si purta convorbiri din meniul navigatorului folosindu-ne de difuzoarele acestuia .
FM transmiter
Permite ascultarea de melodii ,sau a indicatiilor navigatorului direct in boxele autoturismului prin folosirea undelor radio si conectarea la radio-cd-ul masinii.
Player audio-video
Permite rularea pe navigatorul GPS a fisierelor video si melodiilor transformandu-l intr-un aparat multimedia .
Adaugarea de puncte intermediare / personalizare trasee
Unele navigatoare GPS permit doar crearea unui traseu din punctul A la punctul B, traseu ce nu poate fi modificat decat ca tip de ruta ( rapid sau scurt ) .
Alte modele permit introducerea unor puncte intermediare ce ne ajuta sa personalizam traseele dupa cum vrei noi . De exempu putem introduce punctul intermediar C si astfel avem ruta A-C-B sau A-B-C .
Rutarea in mod camion
Sunt sisteme de navigatie cu un soft special care restrictioneaza accesul camioanelor in zonele interzise si genereaza rute in concordanta cu dimensiunile si incarcatura acelui camion.
Este important sa avem ultimile actualizari pentru a evita problemele.
Pe piata se gasesc la vanzare si sisteme de navigatie care nu au harti . Asta inseamna ca putem achizitiona astfel de navigatoare si apoi sa adaugam noi un soft de navigatie si harti . Trebuie sa avem mare grija la cumpararea unor astfel de aparate ca ele sa indeplineasca specificatiile necesare rularii anumitor softuri .
Pentru cei care vor sa ruleze softul iGO Primo si hartile Europei pe un navigator cumparat acesta ar trebui sa aiba :
– un procesor de 800 Mhz
– memorie RAM minim de 128Mb
– spatiu memorie interna de 4 GB si sa poata fi atasat un card de memorie.
– rezolutie ecran de 480 x 272 ( cele de 800 x480 ruleaza mai greoi acest soft daca nu avem un procesor puternic si mai mult RAM )
Acestea sunt sfaturile de baza in alegerea unui sistem de navigatie.
Desigur mai sunt multe de spus , dar acum stiti cum sa va cumparati un sistem de navigatie care sa se potriveasca cerintelor voastre.
Daca credeti ca nu vreti sa mai investiti intr-un sistem de navigatie si detineti un smartphone sau tableta cu GPS atunci puteti sa instalati un soft de navigatie pe acestea .