Samsung lanseaza MicroLed – concurent cu OLED

Am vorbit despre OLED în mai multe articole și am spus care sunt avantajele acestei tehnologii aici.

Samsung vine în acest an cu o tehnologie nouă, menită să concureze cu OLED sau chiar să devină numărul unu când vorbim de cea mai buna imagine la un televizor.

La CES 2018, Samsung a prezentat televizorul cu micro leduri. În 2017, cele mai bune televizoare Samsung foloseau tehnologia Qled. Deși modelele Qled aveau o imagine foarte bună, OLED-ul de la LG și alți producători a rămas prima alegere pentru cel mai bun televizor.

QLED rămâne și anul acesta implementat pe modelele de serie dar totodata Samsung aduce în prim plan tehnologia Micro Led.

cel mai bun televizor Samsung Micro Led

Ce este Micro Led pe televizoare ?

La Lg, OLED folosește leduri organice ( polimeri) pentru a obține un contrast excepțional, culori naturale și o imagine foarte calitativă per total. OLED-ul nu folosește iluminare spate și astfel nivelul de negru este excepțional prin iluminarea selectivă a fiecărui led organic.

Televizoarele Led clasice folosesc iluminarea spate cu led-uri iar ecranul este de tip LCD ( cristale lichide). Imaginea este bună dar nu se apropie de OLED – nu se poate obține un nivel de negru foarte bun, apar pete luminoase pe fundaluri închise și alte defecte ale imaginii.

MicroLed de la Samsung folosește leduri miniaturale într-un număr imens pentru a crea ecrane de televizor. Aceste leduri minuscule au o dimensiune de doar câțiva microni și înlocuiesc fiecare subpixel al ecranului tv. Astfel avem un microled verde, unul albastru și unul roșu pentru fiecare pixel.

Un mare avantaj al tehnologiei MicroLed este că se pot obține niveluri de luminozitate mult mai bune decât la OLED iar durata de viață a panoului Tv este cu mult mai mare. Panourile OLED suferă de diminuare a caracteristicilor în timp datorită faptului că ledurile organice își pierd din calități de-a lungul timpului. La MicroLed nu mai există această problemă.

De asemenea, MicroLed poate fi adaptat la o plajă mare de diagonale ale televizoarelor spre deosebire de OLED unde există limitări.

Cel mai bun televizor 2018- OLED sau Microled ?

La CES 2018, Samsung a prezentat un wall-tv de dimensiuni mari folosind tehnologia MicroLed. Așteptăm cu interes să vedem când va intra în producția de serie și când va fi disponibil în Europa sau România.

Deocamdată, cel mai bun televizor este probabil tot un OLED dar lucrurile se vor schimba curând odată cu această nouă tehnologie.

Până atunci, ai AICI un articol despre cum alegi cel mai bun televizor ( chiar în 2018) pentru casa ta.

Share daca iti place

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.