Ghid – ce camera auto DVR sa cumpar ?

Poate că eşti genul de persoană căreia îi place să înregistreze tot ceea ce se întâmplă în jurul ei sau poate că ai văzut pe Internet tot felul de filmări cu camere din maşină. Indiferent care ar fi situaţia, dacă te-ai gândit să îţi cumperi o cameră auto DVR (sau un dashcam, aşa cum mai sunt numite aceste dispozitive), ai ajuns unde trebuie.

În continuare vom prezenta cele mai importante atribute ale unui astfel de dispozitiv, începând cu ce este el şi cum funcţionează.

O cameră DVR este o cameră de mici dimensiuni care se montează pe bordul maşinii pentru a filma ce se întâmplă în faţa ei. De regulă, camera înregistrează şi locaţia, viteza şi data, salvând totul pe un card de memorie. Când acesta se umple, informaţiile precedende sunt şterse şi se înregistrează peste ele.

Aşadar, dacă îţi doreşti o cameră auto DVR pentru a filma posibilele accidente şi a avea dovezi în cazul lor, protejându-te pe tine şi maşina ta, trebuie să fii atent în special la următoarele caracteristici:

Cameră auto HD sau rezoluţie standard?

Aceasta este una dintre cele mai importante întrebări.

O cameră de calitate are o rezoluţie Full HD de 1080p sau una Super HD.

Este adevărat, aceste camere sunt şi mai scumpe decât cele normale, de 720p, dar calitatea imaginii este mult superioară, permiţând şi citirea numărului de înmatriculare al maşinilor. În aceste condiţii, investiţia merită, fiind un factor care te poate ajuta foarte mult în caz de accident.

 

Pe lângă rezoluţie, importantă este posibilitatea de a filma pe întuneric sau în zonele mai slab luminate, calitatea imaginii rămânând totuşi una decentă.

Aşadar, cele mai bune camere DVR sunt cele care au şi WDR (wide dinamic range), un senzor sensibil la schimbările de lumină, foarte bun pe timpul nopţii.

cum aleg o camera auto dvr

Unghiul de vedere

Camera poate avea cele mai sofisticate functii, dar daca are un unghi de vedere de 60 de grade este inutila ca si camera auto (cu destinatia de a inregistra evenimentele din trafic!).

Unghiul minim utilizabil pentru un dvr auto  este  de 120 grade. 140 e mai bun iar 170 este superior deja.

Sigur, multi vor stramba din nas la efectul de fish-eye dar asta nu e o camera de vacanta/de familie, ci scopul ei e sa surprinda cat mai mult din ce se petrece pe sosea. Iar pe sosea, multe surprize vin de pe trotuare, de la semafoare si alte asemenea.

 

Detaliile tehnice pot face diferenţa

Procesoarele mai vechi ofereau posibilitatea înregistrării imaginilor la o valoare de 25 fps. Acum, aceasta a crescut la 30 fps, însă şi camerele au devenit mai scumpe. Investiţia suplimentară poate totuşi să merite, mai ales dacă ne gândim că şi imaginea va deveni una mult mai clară şi mai puţin pixelată.

Capacitatea de stocare este o altă caracteristică importantă, deoarece aceasta permite înregistrări cât mai lungi şi, deci, mai utile. O cameră de 32 GB poate suporta înregistrări de până la 7-8 ore, suficient pentru orice utilizator obişnuit.

Existenţa display-ului contează, deşi nu este obligatorie. Unele camere sunt dotate şi cu aşa ceva, altele nu. La fel, este important ca dashcam-ul să fie cât mai rezistent la căldură, pentru că va intra destul de mult în contact cu razele soarelui.

camera auto garmin

Funcții auxiliare care pot fi de ajutor

În primul rând, echiparea cu antenă GPS a unor modele de cameră auto DVR. Acesta poate să aibă antenă exterioară, interioară sau montată. Primele sunt foarte bune atunci când maşina este de culoare închisă (fapt care poate interfera cu semnalul), antenele interne sunt cele mai comune, în timp ce ultima categorie se întâlneşte în special la camerele mai scumpe.

Camera Full HD cu Gps –  Garmin DashCam 20

Funcţia GPS logging ajută la înregistrarea locaţiei maşinii şi a vitezei cu care circulă prin conectarea la satelit. Oferă, astfel, informaţii suplimentare prin care se poate lupta chiar şi împotriva greşelilor făcute în cazul amenzilor de depăşire a vitezei.

Nu în ultimul rând, unele camere sunt dotate cu un senzor de gravitaţie ( giroscopic ) care detectează loviturile sau șocurile în timpul producerii unui accident pronind instant înregistrarea,  şi păstrează informaţiile referitoare la acestea, împiedicând ştergerea lor cu filmări ulterioare.

Share daca iti place

Comments

  1. Una din cele mai importante caracteristici tehnice a fost lasata pe dinafara: unghiul de vedere.

    Camera poate avea cele mai sofisticate functii, dar daca are un unghi de vedere de 60 de grade este inutila ca si camera AUTO (cu destinatia de a inregistra evenimentele din trafic!).

    Unghiul MINIM utilizabil pentru un DVR **AUTO** e de 120 grade. 140 e mai bun iar 170 e BEST. Sigur, multi vor sramba din nas la efectul de fish-eye dar asta nu e o camera de vacanta/de familie, ci scopul ei e sa surprinda cat mai mult din ce se petrece pe sosea. Iar pe sosea, multe surprize vin de pe… TROTUAR, SEMAFOARE etc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.