Cum instalam un soft si harti de camion pe TomTom XL ?

Desigur sunt mulți deținători de One Xl , fiind un gps auto extrem de popular ce a fost vândut in toata lumea . Deși este un model de gps auto cu ceva ani in spate , este încă folosit datorita specificațiilor sale foarte bune si softului de navigație TomTom actualizat in permanenta .

Astăzi voi prezenta o metoda prin care sa ne transformam TomTom XL intr-un navigator pentru camion împreuna cu hărțile aferente . Practic vom instala un soft de camion de la TomTom împreună cu ultimele hărți ce conțin restricțiile specifice vehiculelor grele .

English version here

Pentru a îngreuna lucrurile navigatorul pe care vrem sa instalam hărțile de camion nu are slot de card iar memoria interna este de doar 2 Gb .
Vom arata mai jos pașii de instalare a softului si hărții de camion pe un TomTom XL cu 64 Mb Ram ( sunt si versiuni de 32 Mb RAM dar pe acestea softul truck va rula ceva mai greu ) . In Setări putem verifica memoria RAM :

Poza cu meniu TomTom Xl

Pasul 1

Primul pas este sa facem un backup al aparatului in calculator pentru ca in cazul in care ceva nu merge ok sa restauram aparatul. Conectam aparatul la calculator si copiem fișierele de pe el intr-un folder rezerva După ce facem backup-ul vom șterge tot din memoria aparatului .

Daca dorim putem si formata dispozitivul , dar ATENTIE : Formatați doar in sistemul Fat sau Fat 32 altfel pot apărea probleme .

Pasul 2
Acum urmează instalarea softului truck pe Tomtom XL , cu ajutorul unui progrămel la dispoziție si modificat de pasionatul carmenica . Descărcăm softul de aici il dezarhivam după care rulam executabilul Install.exe .Se va deschide o fereastra de unde alegem ce navcore sa instalam .

instalare navcore truck pe Tomtom XL

instalare soft camion pe TomTom XL

Pentru TomTom XL ( versiunea de 64 Mb RAM ) am ales ultima opțiune – Truck XL ( puteți încerca după bunul plac sa instalați orice alt navcore , dar acesta este singurul care la mine a funcționat foarte bine ) . După ce am selectat softul apăsăm butonul Install si se va deschide o alta fereastra unde alegem locația de instalare , in cazul nostru memoria interna a navigatorului . Instalarea se va finaliza in câteva minute de obicei .

Pasul 3 
După ce s-a terminat instalarea , decuplam TomTom XL de la calculator ( întâi ne asiguram ca pe ecran sa nu apară semnul X ce indica ca se accesează memoria ) si aparatul va reporni . Trebuie sa așteptați puțin pentru ca se scriu anumite fișiere din softul nou si se formează fișierul de configurare ttgo.bif . După deschidere probabil vom primi o eroare ca nu avem hărți instalate sau voci , acest lucru fiind perfect normal .

se formeaza ttgo.bif pe noul soft

Pasul 4
Daca totul a funcționat corect la pasul anterior înseamnă ca avem un TomTom XL cu soft ce ruteaza in modul camion ( setare înălțime , tonaj , axe, etc) perfect instalat si gata sa primeasca harta . Urmează acum sa adăugăm hărțile necesare navigării . Pentru Europa exista harta special truck ( dar si pentru alte zone USA, etc ) pe care trebuie sa o ajustam fiindcă mărimea ei este mai mare decât spațiul disponibil .

Harta TomTom de camion are peste 2 GB in timp ce memoria interna a gps-ului este de sub 2GB după instalarea navcore . O sa renunțăm la anumite fișiere din harta ( anumite fișiere de voce , chspeech, puncte de interes , etc) pentru a rămâne cu o harta redusa dar care conține ce este mai important pentru noi : restricțiile pentru vehicule grele .
Daca ulterior avem nevoie de puncte de interes putem adăuga unele mai mici de tipul OV2 pe care le descărcăm de pe site-urile dedicate in funcție de ce avem nevoie ( Ex PoiPlaza.com ).
Deci cumpărați sau descărcați harta Europa Truck 925.5445 ( sau o alta mai noua daca de la scrierea acestui articol a mai trecut ceva timp ) si deschideți in calculator folderul hărții ( pentru a nu avea probleme faceți o copie de rezerva a hărții ) . Ștergeți din folderul hărții următoarele foldere si fișiere : poi , crpoi , cspeech , cphoneme .

După renunțarea la aceste fișiere harta ar trebui sa încapă in memoria interna a aparatului , daca totuși din varii motive nu reușiți puteți folosi o harta anterioara ( Europe Truck 915 sau 910.xxx ) care sigur va încăpea după ștergerea respectivelor fișiere . Pentru aparatele TomTom cu slot de card este mai ușor si harta va încăpea fără a mai șterge nimic .

Pasul 5
După ce am micșorat harta , o vom copia ( folderul cu totul ) in memoria interna a gps-ului auto TomTom XL devenit acum Truck . Copierea va dura ceva timp deoarece viteza de transfer este ceva mai mica decât suntem obișnuiți .

copiere harta camion in TomTom XL

 

După copierea hărții urmează activarea ei pentru a o putea folosi . Daca am cumpărat-o oficial atunci acest pas nu mai este necesar .
Descărcăm de pe Internet un activator pentru harta de camion instalata pe TomTom One Xl . Activatorul se cheamă FastActivate si îl luam de aici . Copiem apoi fișierul executabil in memoria interna a aparatului ca in imaginea de mai jos . Acum rulam acel fișier si pe ecran se va deschide o fereastra cu mai multe opțiuni. De acolo selectam : Patch Maps , Voices,…..

activare ahrta TomTom cu Fast Activate

In câteva secunde pe ecran va apărea mesajul ca harta a fost activata ca in imaginea de mai jos .

harat truck a fost activata pe TomTom

După activarea hărții putem spune ca avem un navigator auto cu rutare in regim de camion de la TomTom . Verificati in setari noul navcore si noua harta , ar trebui sa arate asa :

softul camion si harta Europe truck instalate pe TomTom XL

Putem adăuga acum voci de pe internet , sau putem descărca programul oficial TomTom Home de pe site-ul producătorului si cu ajutorul lui sa instalam un fișier pentru ghidarea vocala . Nu încercați sa adăugați foarte multe fișiere suplimentare ( voci, speedcam ,poi) pentru a nu îngreuna rutarea in regim camion .

După adăugarea vocii pornim aparatul si apoi putem selecta preferințele noastre pentru vehicul ( tonaj ,axe , lungime , lățime ,etc ). Aceste opțiuni sunt vizibile in setările noului soft ( chiar si in meniul unde pornim un nou traseu si alegem profilul vehiculului după cum se vede in pozele de mai jos ) .

alegere rutare camion in meniu Tom Tom XL

Așteptăm câteva minute sa se conecteze la sateliți ( putem instala si QuickGps Fix daca este oferit ca actualizare in TomTom Home pentru o conectare rapida la sateliți ) si suntem gata de drum cu un TomTom XL pregătit pentru șoferii profesioniști . Succes .

Share daca iti place

Comments

  • Da, am inteles asta! Am dat click, am descarcat fisierul text cu link-ul de download, am mers pe link, insa fiind in Italia, probabil imi blocheaza accesul. Mi-am ascuns I.P.-ul in diferite maniere insa…, nu merge. Am incercat si de pe alte site-uri, insa fara rezultat. Pe torente n-am gasit nimic. Daca ai vreo alta solutie, ti-as fi recunoscator!! Multumesc anticipat!!, si scuze pentru insistenta! O zi buna!

 1. Salut!
  Am incercat sa parcurg toti pasii pentru a instala varianta Truck pentru un TomTom 940 Live. Am facut totul cum ai explicat in tutorial….dar la intr-un final imi apare mesajul „Imposibil de gasit harti” …..conectati dispozitivul….etc.
  Este posibil ca varianta de NavCore sa nu fie buna pentru dispozitivul meu?
  As aprecia foarte mult daca m-ai putea ajuta 🙂

  Mersi, salut!

 2. Cred ca s-a facut o mica confuzie in acest articol. Se vorbeste despre TomTom XL apoi despre TomTom One XL.
  Se cunoaste faptul ca au fost fabricate zeci de modele de GPS TomTom dar la categoria mai sus amintita sunt:
  Car navigation Internal memory SD

  XL LIVE IQ Routes 2 GB Device has no memory card slot
  XL IQ Routes ², XL Classic 1 GB / 2 GB* Device has no memory card slot
  XL IQ Routes 1 GB / 2 GB* Device has no memory card slot
  XL 30 Series 1 GB / 2 GB* Device has no memory card slot
  ONE XL none / 512 MB, 1 GB*

  • Cum se numeste fiecare model in parte chiar nu are nici o importanta ! Important este sa aiba memorie interna de 2 GB sau la modelele de xl sau xxl mai noi 4 GB ! Daca indeplineste aceasta conditie poate fi modificat pt Camion ! Aveti nevoie de navcore 9.701(pe 32 sau 64 MB RAM-in f de RAM ul aparatului ! )+bootloaderul 5.5279(cel mai bun) si de o harta de Camion ! La acestea se mai adauga pt activare un programel FAST ACTIVATE ! Toate acestea le gasiti in RO pe site gpszone ! Succesuri !

 3. Buna ziua am un aparat TOMTOM si vreau sa il instalez pe masina sa functioneze si prin mesaje nu doar ca GPS ,ma poate ajuta cineva cu un sfat, cum se procedeaza?Acum nu mai platesc abonament,as vrea sa platesc iar dar acelasi lucru nu stiu cum. Multumesc

 4. salut.imi puteti spune si mie cum as putea sa procedez pentru descarcarea hartilor pentru camion,sunt in germania,iar cand sa descarc ma restrictioneaza.am apelat la un prieten in ro ,a luat harta,mi-a trimis-o,dar tot nu am rezolvat nimic.cand sa se instaleze imi cere conexiune la net,si din nou restrictionare.am un tt xxl.daca nu este solutie,imi puteti spune cum iau harta de pe tt trucker 6000?folofesc unul dar cand il conectez cu pc-ul nu recunoaste nimic.doar de actualizat am voie..ma poate ajuta cineva?

  • Pe unele modele nu se mai pot instala harti neoficial , nu se poate conecta la PC ca sa fie vazut ca o partitie. Pentru Tom Tom XXL – ce anume nu ai reusit ? Ce pasi ai urmat ?

 5. Sal.
  Pentru un TOMTOM XL 310 CANADA tip 4ET03 din ce an este ultima harta apărută care să conțină și România .
  Aștept răspuns .
  Mulțumesc .

 6. Autorul acestui minunat articol zice: „”Putem adăuga acum voci de pe internet , sau putem descărca programul oficial TomTom Home de pe site-ul producătorului si cu ajutorul lui sa instalam un fișier pentru ghidarea vocala . Nu încercați sa adăugați foarte multe fișiere suplimentare ( voci, speedcam ,poi) pentru a nu îngreuna rutarea in regim camion””

  • Salut. Care este nelamurirea ? Poti adauga orice voce doresti, ideea este sa nu adaugi foarte multe fisiere – de exemplu poti adauga voce barbateasca in romana, etc… nu e nevoie sa descarcati fisiere suplimentare pe care nu o sa le folositi.

 7. Bună.Am văzut că ai ajutat o grămadă de șoferi.Vreau să știu dacă e valabil și pentru tom tom go xl 60 fabricație 2015.Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.